Frågor & svar

Här samlar vi snabba frågor och svar som kan vara till hjälp!

Var hittar man målerifirmor?
Målerier hittar man till exempel på nätet och i telefonkatalogen, men det kan också vara en bra idé att höra sig för bland vänner och bekanta för att se vilka företag de rekommenderar.

Vad ska man tänka på när man letar efter målerifirmor?
Ta in offerter från flera olika målerier för att jämföra tjänster och priser. Kontakta de som verkar rimligast, men kom ihåg att det inte bara är priset som ska styra valet. Det är lika viktigt att man känner förtroende för företaget.

Hur vet man att målerifirman är seriös?
Kontrollera att F-skattesedel finns. Det kan också vara bra att kontakta Kronofogden för att se om företaget har några skulder. Om det finns stora skulder finns det alltid en risk att företaget går i konkurs innan arbetet är klart. Kontrollera att företaget har erfarenhet av det arbete som ska göras, och be dem specificera olika kostnader i offerten.

Varför ska man inte anlita svart arbetskraft?
När man anlitar svart arbetskraft har man varken garantier eller försäkringar, vilket kan stå en dyrt om man blir lurad eller om något skulle gå fel. Dessutom förstör man för de seriösa företagen som betalar skatt.

Vad ska ingå i ett avtal?
Så mycket som möjligt; till exempel pris, uppskattad tidsåtgång och vad som händer ifall något oväntat skulle tillkomma eller om det uppstår problem. Ju mer som står i avtalet desto säkrare är man.

Vad betyder ROT-avdraget?
ROT-avdraget innebär att man får dra av halva arbetskostnaden. Materialkostnader får man stå för själv. Kontakta gärna Skatteverket för mer information om ROT-avdraget och hur det används.

Vad bör man tänka på när man målar själv?
Man måste själv räkna ut hur mycket det kommer att kosta, och man måste räkna in kostnader för verktyg och andra tillbehör. Man måste ha koll på vilken typ av underarbete och färg som krävs. Om man är osäker på något bör man ta hjälp, till exempel från en färgaffär. Dessutom måste man räkna med att det kan krävas tid och hårt arbete.