Måla själv eller anlita måleri

färg
Att måla om sitt hus är ett omfattande arbete, och det kräver både tid och pengar. En del väljer att måla själva, andra anlitar målerier som gör jobbet. Vad som passar en bäst beror på hur mycket tid, ork och kunskap man har, men det beror också på hur mycket pengar man är villig att lägga på målningen eftersom man spar arbetskostnaden genom att själv stå för den delen.

Att anlita en målerifirma

Att anlita målerier är det dyrare valet, men å andra sidan får man mycket på köpet i form av kunskap och verktyg. Målerifirmor vet vilka färgtyper som ska användas och de vet hur man på bästa sätt utför arbetet. De har också tillgång till alla verktyg och tillbehör som behövs, till exempel byggnadsställningar för högre hus. Målarna vet också vilken typ av underarbete som behövs beroende på husets ålder och skick, och man kan vara säker på att arbetet blir ordentligt gjort.

Förutom de saker som redan nämnts är det förstås en stor fördel att slippa stå för själva arbetet. Att måla hus är krävande, och det kan slita mycket kroppen. Ofta står man i arbetsställningar som inte är speciellt ergonomiska, och värk och stelhet kan komma som ett brev på posten. En viktig sak att ta med i sin beräkning när man funderar på om man ska anlita ett måleri eller måla huset själv är att man har rätt till ROT-avdrag när man tar hjälp av ett måleri. Det betyder att man får dra av halva arbetskostnaden, vilket förstås gör hela arbetet billigare. Materialkostnaderna får dock inte dras av.

Som alltid när man anlitar hantverkare är det viktigt att ta in flera olika offerter, oavsett om det gäller målning av en hel fasad, takmålning eller något annat mindre arbete. De målerier man tittar på ska ha F-skattesedel, detta är en förutsättning för att man ska få använda sig av ROT-avdraget, men det ger också en hel del andra fördelar. När man anlitar svart arbetskraft har man varken garantier eller försäkringar. Genom att ta in offerter kan man hitta det bästa priset, men det är också viktigt att man känner förtroende för måleriet. Det billigaste är inte alltid det bästa, och det dyrare betyder inte per automatik kvalitet.

För att man ska få en bra bild över kostnaderna bör man be målerierna specificera materialkostnader och se över att till exempel byggställning och tvätt är medräknat i priset. När man har hittat en målerifirma som man trivs med är det viktigt att skriva ett avtal där allt ska ingå. Det ska bland annat innehålla pris, den uppskattade tidsåtgången och vad som händer ifall något oväntat skulle tillkomma eller om det uppstår problem. Ju mer man har på avtalet desto säkrare är man på att få det man vill ha.

Att måla själv

Att måla själv blir förstås billigare eftersom man slipper betala för arbetskostnaden. Däremot måste man själv ta mycket mer ansvar, och man måste vara säker på att man klarar av det fysiska arbetet och att man har koll på vilken typ av underarbete och färg som krävs för att få ett bra resultat. Man måste också köpa in allt material själv och till exempel hyra en byggnadsställning om det behövs. Man kan få bra hjälp och råd i färgaffärer angående förarbete, färgval och vilka verktyg som krävs.

Beroende på husets skick tar det olika lång tid innan arbetet är klart. I vissa fall kan det behövas två strykningar med färg, till exempel om det är ett nybygge, och det kräver förstås både mer tid och mer pengar. Underarbetet kan också ta olika lång tid. Om man har ett äldre hus och har väntat för länge med att måla om kan färgen börja släppa, och då måste den skrapas bort innan man kan måla. Att skrapa bort färg är ett omfattande jobb som kan ta lång tid. Har man svamppåväxt är det viktigt att tvätta bort denna innan man skrapar, annars riskerar man att sprida svampsporerna vidare in i virket.

När det gäller att måla hus har både målerifirmor och eget arbete sina för- och nackdelar. Det viktigaste är att man är nöjd med sitt val och att resultatet blir bra, oavsett om man väljer att spara pengar eller att spara tid och arbete för en själv. Ett hus behöver underhåll för att kunna tjäna sitt syfte och stå emot väder och vind i många år, och huset ökar i värde om man tar hand om det på ett bra sätt. Att hålla fasaden ren och fräsch är viktigt, oavsett om man gör det själv eller anlitar en målerifirma.